Her er det tre fallgruver:
-
Appell til autoritet (systemnivÄ)
â "Det er ikke i trĂ„d med retningslinjene, derfor kan det ikke vĂŠre riktig."
Her brukes gjeldende anbefalinger som fasit, uten Ä Äpne for at fagfeltet kan utvikle seg. For retningslinjer er ikke ufeilbarlige sannheter; de er tidsspesifikke konsensusdokumenter basert pÄ tilgjengelig kunnskap pÄ det tidspunktet. Historien viser at medisinske rÄd ofte mÄ endres i mÞte med ny forskning og klinisk erfaring.
-
Falsk konsensus
â "Alle fagmiljĂžer er enige â det er du som tar feil."
Dette antyder at det finnes én samlet og uforanderlig "vitenskapelig enighet", som ikke lenger tÄler nyanser eller faglig uenighet. Men det er jo helt feil. For bÄde nasjonalt og internasjonalt er det Þkende anerkjennelse av lavkarbo og ketogent kosthold bÄde ved diabetes og psykisk helse. NÄr anerkjente fagmiljÞer tolker kunnskapsgrunnlaget ulikt, bÞr det heller vÊre en invitasjon til refleksjon enn til avvisning.
-
Status quo-bias
â "Slik har vi alltid gjort det â derfor er det riktig."
Dette er en motstand mot endring, der det eksisterende anses som bedre bare fordi det er etablert. Men forskning og fagutvikling skjer nettopp ved Ă„ utfordre og forbedre det bestĂ„ende. Og det er sĂŠrlig viktig nĂ„r pasienter ikke fĂ„r den effekten de trenger fra dagens anbefalinger. Det er nettopp det Ă„ sĂžke Ă„ falsifisere hypoteser som er god forskning.Â
Hvorfor jeg velger Ă„ formidle â ogsĂ„ nĂ„r det utfordrerÂ
Det stemmer at det jeg formidler om ketogent kosthold ved psykisk helse, og for livskvalitet i hverdagen for folk med diabetes, ikke er helt i trÄd med norske kostholdsrÄd. Men det er nettopp nÄr mange ikke blir friske, til tross for at de fÞlger anbefalingene, at vi mÄ stille spÞrsmÄlet:
Holder kunnskapsgrunnlaget godt nok mĂ„l â for mange nok?
Pasienter har etter loven rett til informasjon om ulike behandlingsalternativer, og til Ä gi informert samtykke pÄ bakgrunn av det.
Dette er nedfelt i Pasient- og brukerrettighetsloven § 3-2 og § 4-1, som slĂ„r fast at pasienter skal fĂ„ informasjon om sin helsetilstand, mulige tiltak, risiko og alternativer â slik at de kan ta informerte valg.
NÄr mange ikke fÄr tilfredsstillende hjelp innenfor det etablerte, blir det etisk, faglig og juridisk nÞdvendig Ä vise at det finnes flere veier. Selv om de ikke (ennÄ) er fullt integrert i retningslinjene.
Jeg formidler ikke for Ä skape splittelse, men for Ä fremme opplysning, valgfrihet og helhetlig helse. Retningslinjer mÄ vÊre levende dokumenter.
Og pasienters behov mÄ vÊre drivkraften bak fagutviklingen.